Pajak Gadai Perkhidmatan Terbaik Malaysia
Isnin - Sabtu, 8.30am - 5.30pm | Ahad, 8.30am - 3.30pm

Sejarah Pajak Gadai di Malaysia

Pajak gadai merupakan suatu bentuk pinjaman di mana peminjam memberikan harta benda yang berharga sebagai jaminan untuk meminjam wang. Di Malaysia, pajak gadai telah wujud sejak zaman kesultanan Melayu dan telah menjadi satu kaedah penting untuk mendapatkan wang tunai pada zaman dahulu.

 

Pada awalnya, pajak gadai di Malaysia dilakukan secara terbuka di pasar malam dan pedesaan. Pada masa itu, pedagang emas dan perak sering melakukan jual beli emas dan perak secara langsung. Namun, dengan berkembangnya zaman, industri pajak gadai semakin berkembang dan menjadi lebih tersusun.

 

Pada tahun 1948, Kerajaan British meluluskan Ordinan Pajak Gadai yang mengawal aktiviti pajak gadai di Tanah Melayu. Kemudian pada tahun 1972, kerajaan Malaysia meluluskan Akta Pajak Gadai 1972 yang memberikan kuasa kepada kerajaan untuk mengawal dan mengatur pajak gadai di Malaysia.

 

Salah satu bentuk pajak gadai yang paling popular di Malaysia adalah pajak emas. Pajak emas di Malaysia telah wujud sejak zaman dahulu dan menjadi satu bentuk aktiviti perdagangan yang penting. Pajak emas memungkinkan seseorang untuk memperoleh wang tunai dengan memberikan emas atau perak sebagai jaminan. Pajak emas ini dilakukan oleh syarikat pajak gadai yang terdapat di seluruh Malaysia.

 

Secara keseluruhan, pajak gadai dan pajak emas telah menjadi satu aspek penting dalam industri perdagangan di Malaysia. Kedua-duanya memberikan alternatif kepada masyarakat untuk mendapatkan wang tunai dengan mudah. Namun, kerajaan Malaysia mempunyai peranan penting dalam mengawal dan mengatur industri ini bagi memastikan hak-hak dan kepentingan masyarakat dilindungi dan terjamin.

 

Sudahkah anda memutuskan untuk "Pajak" atau "Jual" emas anda?

Berminat untuk mengetahui berapa banyak yang anda boleh dapat dengan “Pajak” emas anda, hubungi kami sekarang di talian 03-7496 8788 / 03-7890 4132 atau kunjungi kedai pajak gadai kami yang terdekat dengan anda untuk mendapatkan penilaian harga PERCUMA!

Harga Pajak Emas 916: RM2xx

Harga Emas Pasaran 916: RM2xx