Pajak Gadai Perkhidmatan Terbaik Malaysia
Isnin - Sabtu, 8.30am - 5.30pm | Ahad, 8.30am - 3.30pm

Jenis Emas vs Harga Emas

Emas dapat dibagi menjadi beberapa jenis berdasarkan kandungan atau komposisinya. Jika anda pernah pergi membeli-belah emas, anda mungkin biasa dengan istilah “Karat”. Semakin tinggi karat, semakin mahal harganya. Tapi pernahkah anda terfikir kenapa? Jawapan ringkasnya ialah karat yang lebih tinggi bermakna lebih banyak kandungan emas. Namun, pengetahuan tentang emas melebihi setakat macam itu.

Sila ambil perhatian bahawa ‘Karat’ tidak boleh dikelirukan dengan ‘Carat’, iaitu unit berat yang digunakan untuk batu permata berharga (contohnya, berlian)

Jadi, Apakah Karat?

Karat merujuk kepada jenis emas dan kandungan emas sebenar dalam perhiasan emas tertentu.

Berapa Karat Emas Tulen?

Emas tulen ialah 24 karat, bermakna 24 daripada 24 bahagian logam adalah emas. Dengan ini, karat pada asasnya menandakan berapa bahagian daripada jumlah 24 (atau peratusan: rujuk “kehalusan milesimal” di bawah) emas (emas tulen) yang terkandung dalam mana-mana produk emas.

Emas Karat yang tinggi menandakan ketulenan emas yang tinggi, atau dengan kata lain, kandungan emas yang tinggi.

Sebagai ringkasan:

  • Karat ialah ukuran nisbah emas kepada logam atau aloi lain
  • Karat diukur pada skala dari 0 hingga 24.
  • Semakin tinggi nombor karat, semakin banyak kandungan emas dan semakin kurang kandungan logam lain.
  • Logam dan pancalogam (atau aloi) lain boleh termasuk kuprum, nikel (kini tidak lagi biasa), perak atau paladium.

Sementara karat merujuk kepada nisbah emas kepada logam lain dalam kepingan itu, “kehalusan milesimal” pula merujuk kepada peratusan emas dalam kepingan itu.

Mengelirukan? Jangan risau, kami telah menghasilkan jadual di bawah untuk menjadikannya mudah dan jelas.

 

CONTOH:

KARAT EMAS KEHALUSAN MILESIMAL PERATUSAN EMAS TULEN HARGA PAJAKAN EMAS**
24K 999 99.9%

TINGGI

Free Arrow Up Icon, Symbol. PNG, SVG Download.

RENDAH

22K 916 87% ~ 91.6%*
20K 835 83.5%
18K 750 75.0%
14K 583/585 58.3%
9K 375 37.5%

*Bergantung pada jenis dan reka bentuk barang kemas emas

**Sila rujuk mana-mana kedai pajak gadai dalam rangkaian Pawnzon untuk dapatkan harga tawaran semasa bagi barangan berharga anda.

 

Di Malaysia, jenis emas yang paling popular ialah 24K (Emas 999), 22K (Emas 916) dan 18K (Emas 750).

 

Kenapa Mencampur Emas Dengan Logam/Aloi Lain?

Semakin tinggi ketulenannya, semakin tinggi nilainya. Jadi mengapa menggabungkan emas tulen dengan logam lain? Kenapa tidak menggunakan emas tulen sahaja (24K) untuk semua barang kemas? Inilah sebabnya:

  • Emas tulen adalah sangat lembut, sehingga ia mudah bengkok dan meledingkan, menjadikannya pilihan logam yang buruk untuk barang kemas yang perlu mengekalkan bentuknya. Selain itu, emas tulen mudah tercalar, menyebabkan ia menjadi tidak menarik dengan cepat.
  • Emas tulen juga sangat terang warnanya, sehingga boleh dipertikaikan bahawa ia adalah terlalu terang dari perspektif estetik. Emas tulen sebenarnya adalah lebih cerah dan lebih jingga daripada persepsi orang ramai terhadap barang kemas emas biasa.
  • Mencampur emas tulen dengan logam lain mempunyai kelebihannya. Misalnya, pencampuran meningkatkan warna atau bahkan menukar warna emas tulen. Satu contoh yang bagus ialah – emas dan tembaga menghasilkan “emas mawar”, sejenis warna yang unik dan menarik pada barang kemas.
  • Emas tulen sangat mahal, bermakna kos yang lebih tinggi diperlukan untuk menghasilkan barang kemas emas tulen. Jadi, dengan mengurangkan kandungan emas tulen dan gantikannya dengan logam/aloi lain, harga barang kemas dapat diturunkan.

Walau bagaimanapun, emas tulen merupakan jenis yang terbaik untuk menjual atau memajak emas anda untuk tunai pada masa hadapan. Dan perlu diingatkan bahawa Emas 24K masih digunakan untuk menghasilkan barang kemas. Jenis barang kemas emas ini, bagaimanapun, biasanya dianggap sebagai barang koleksi yang disimpan bagi tujuan kenang-kenangan atau bagi nilai masa depannya. Pendek kata, barang kemas Emas 24K adalah tidak praktikal untuk dipakai setiap hari, melainkan anda terlampau kaya raya dan mampu kerap menukar barang kemas anda.

 

Emas 18K, 22K Dan 24K: Perbandingan Ringkas

Kini anda sudah mengenali jenis emas, nilai yang sepadannya dan sebab emas dicampurkan dengan logam/aloi lain, mari kita lihat perbandingan tiga jenis emas yang paling biasa di Malaysia – Emas 18K, 22K dan 24K.

24K (Emas 999):

Bentuk emas paling tulen di pasaran dengan nilai tertinggi. Emas 24K mempunyai warna kuning terang yang cukup khas. Ia tahan terhadap noda, tapi tidak begitu kuat atau kalis calar. Oleh itu, Emas 24K biasanya tidak digunakan dalam menghasilkan jenis barang kemas berbentuk biasa. Sebaliknya, Emas 24K biasanya dijual dan dibeli dalam bentuk syiling atau bar jongkong, yang disimpan untuk tujuan peningkatan nilai dan pelaburan.

22K (Emas 916):

Penarafan emas terbaik seterusnya di bawah Emas 24K. Ketulenan biasa untuk banyak barang kemas emas di kedai kerana kurang mudah ditempa dan lebih tahan lama berbanding Emas 24K, menjadikannya lebih sesuai untuk reka bentuk barang kemas yang rumit. Barang kemas Emas 22K juga menawarkan penampilan warna kuning yang kaya dan amat menyanjung kulit. Tambahan pula, harganya lebih rendah berbanding emas tulen 24K.

18K (Emas 750):

Emas 18K terdiri daripada 75% emas dan 25% daripada logam atau aloi lain. Sambil mengekalkan ketulenan yang tinggi, Emas 18K mempunyai kelembutan pemprosesan yang mudah dan kekerasan yang sesuai, menjadikannya sangat sesuai untuk barang kemas. Ia jauh lebih tahan lama daripada jenis karat yang lebih tinggi, dan lebih mampu milik juga. Secara ringkasnya, ia kelihatan menakjubkan, dan sebagai perbandingan, tidak akan semudahnya lekuk atau tercalar. Pilihan yang jelasnya popular apabila melibatkan cincin pertunangan atau perkahwinan dengan berlian. Variasi emas mawar dan platinum pada kategori ini juga sangat menawan.

 

Kesimpulan

Harga dan nilai emas bergantung kepada “ketulenannya”. Baik untuk pelaburan, kenang-kenangan, hadiah mahupun kegunaan harian, memahami asas jenis emas dan harga akan terbukti sangat berguna dan membantu.

Pilih tahap ketulenan yang paling masuk akal untuk tujuan yang anda ingin gunakan, contohnya, sama ada ia terdedah kepada banyak haus dan lusuh, serta berdasarkan keutamaan peribadi anda.

Click here to follow our Facebook Page & Instagram Page

Pawnzon Facebook

Pawnzon Instagram

Di Pawnzon, kami menerima semua jenis emas dengan tawaran harga pajak gadai tertinggi.

Berminat untuk mengetahui berapa banyak yang anda boleh dapat dengan “Pajak” emas anda, hubungi kami sekarang di talian 03-7496 8788 / 03-7890 4132 atau kunjungi kedai pajak gadai kami yang terdekat dengan anda untuk mendapatkan penilaian harga PERCUMA!

Harga Pajak Emas 916: RM2xx

Harga Emas Pasaran 916: RMxxx